Elbussturné längs Green Highway

IMG_6324Den nederländska elbussen från Ebusco har varit på Europaturné och mellan 11-14 maj besökte den även Green Highway.

– Sverige och de övriga länderna i Skandinavien ligger långt framme när det gäller elteknik, säger Mats Andersson, Ebuscos representant i Skandinavien. Vi tycker dessutom att Green Highway är en ypperlig sträcka att visa hur bra tekniken fungerar. 

Ebusco är en helt eldriven buss som har testats i 300 exemplar i Kina. Den har en batterikapacitet på 242 kWh, vilket ger den en räckvidd på cirka 250 km/laddning. Det är en fullskalig buss som mäter 11,48 x 2,5 meter.

 

Sundsvall 11 juni 2013

Ebusco SundsvallI Sundsvall organiserades visning, provåkning och testkörning av elbussen vid Nordichallen i Gärde. Bland de 15 deltagarna fanns ansvariga för bussbolag i Västernorrland, busschaufför, tjänstemän från Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, och kommunala tjänstemän ansvariga för kollektivtrafikfrågor samt för bussdepån i Sundsvall.

Green Highways initiativ med att visa upp Ebusco uppskattades. Eldrift var ganska okänt för deltagarna och många trodde att just el är nödvändigt i stadstrafiken i Sundsvall. Bussen testades på Navet, busstationen i Sundsvall, och passagerarna kunde konstatera att den var mycket tyst, helt utan buller. Går det också att spara pengar så är elbussen ett mycket attraktivt fordon, enligt bussbolagen. Den bussdepå som inom kort ska byggas i Sundsvall möjliggör laddning för eventuella elbussar. Ett bussbolag uttryckte intresse för att testa en elbuss i Sundsvall. Branschen vill lära sig mer om eldriften, alla nyheter är viktiga, och därför uppskattas även i fortsättningen liknande visningar organiserade av Green Highway.

 

Östersund 12 juni 2013
Ebusco OstersundPå förmiddagen visades elbussen upp för intresserad allmänhet på Stortorget i centrala Östersund. Där pågick samtidigt en konferens för Kommunala företagens samorganisation så det fanns även flera andra elfordon på plats. Bussen besökte sedan Nettbus Stadsbussarna för provkörning med platschefen och busschaufförerna. Turen gick vidare till Swedavia och Åre Östersund Airport där bussen visades för tekniskt ansvarig med personal. Dagen avslutades med information, visning och provtur för kommunala politiker och tjänstemän, representaner från kollektivtrafikmyndigheten i länet, bussbolag med flera, totalt 19 deltagare. På vägen till Trondheim nästa dag gjorde bussen även ett stopp hos Åre kommun.

Intervju med Mats Andersson i Sveriges Radio P4 Jämtland

 

Trondheim 14 juni 2013

Ebusco TrondheimEbusco elbuss ble presentert og vist på Torvet midt i sentrum av Trondheim fre 14. Juni. Visningen trakk ca 20 personer fra bussoperatører, trafikkplanleggere i kommune og fylkeskommune, FoU-miljø samt politikere. Det var stor interesse og nysgjerrighet ift at dette er en fullstor buss med betydelig rekkevidde. Besøket inkluderte også prøvekjøring i staden samt testtur ut til Værnes Lufthavn og visning for Avinor.

Artikel i Adresseavisen ”Trondheim kan få el-drevet rutebuss” (pdf, 1214 kB)

Artikel och videoklipp i Adresseavisen ”Denne bussen bruker 0 liter på mila!”

Se fler bilder från besöket i vårt Facebook-galleri