Jämtkraft invigde Europas första smartladdning

SONY DSCDen 14 juni invigde Jämtkraft och Gröna Bilister Europas första smartladdning för elfordon tillsammans med ICA Maxi i Östersund. Då firades att energibranschen och fordonstillverkarna nyligen har enats om en gemensam Europastandard för laddning av elfordon i publik miljö, från år 2017. Samma standard finns redan nu i samtliga laddstationer i Östersund med omnejd.

– Vi valde på ett tidigt stadium en användarvänlig teknik med fasta kablar på laddstationen. Att ladda sin elbil blir därför till och med enklare än att tanka traditionella, fossila bränslen. Green Highway-regionen är först i Europa med smartladdning och redan nu finns fler än 50 laddstationer i Östersund med omnejd. Vi beräknar att om ett år ska det finnas ett par hundra, säger Mikael Hagman, ansvarig för eltrafik på Jämtkraft.

Frågan om hur kontakten mot laddstationen ska se ut är en fråga som delat det europeiska standardiseringsarbetet under en tid. Energibranschen och fordonstillverkarna har enats om en Europastandard. Från år 2017 ska laddstationer ha fasta kablar, vara uppkopplade och ha så kallad typ 2-kontakt. Samtliga laddstationer i Östersund med omnejd följer redan denna standard.

SONY DSC

Mattias Goldmann, Gröna Bilister

– Osäkerheten om hur elbilen laddas är ett av de främsta hindren mot avgasfri bilism och därför är det väldigt värdefullt att vi nu får en standard för laddning. Dessa lösningar finns redan nu för dem som har elbilar och laddhybrider i Jämtland, säger Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister.Mattias Goldmann och Elbilsrekordet besökte Östersund den 14 juni. Gröna Bilister utsåg 2011 Östersund och Jämtkraft till Elbilsbästa kommun. Elbilsrekordet startade den 31 maj i Ystad och den 20 juni ska bilen vara framme i Haparanda. Däremellan träffar Elbilsrekordet ledningen för närmare 40 kommuner för att diskutera omställningen till avgasfri bilism.

Läs Mattias Goldmanns krönika från besöket i Östersund.